Szkolenie dla owczarzy zorganizowane przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
Cała szóstka hodowców współpracujących z nami w ramach projektu ochrony muraw kserotermicznych wzięła udział w szkoleniu dla owczarzy zorganizowanym przez ŚODR w Modliszewicach. Przez dwa dni (25 i 26 października) mogliśmy zapoznawać się „Innowacyjnymi metodami chowu małych przeżuwaczy”. Tytuł konferencji oddaje w pełni tematykę wykładów prowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie oraz przedstawicieli Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej i ŚODR w Modliszewicach. Zakres szkolenia obejmował wszystko co może zainteresować hodowcę – od budowy owczarni i nowoczesnych technologii powiększania stada, przez sposoby żywienia i hodowli – tak aby uzyskać jak najlepsze wyniki hodowlane, a w efekcie i finansowe.
Wykład o walorach odżywczych mleka i mięsa owczego był okazją do dyskusji o konieczności promocji i szerszego wprowadzenia do naszego jadłospisu jagnięciny. Jest to mięso uważane za żywność funkcjonalną wskazane szczególnie dla małych dzieci, kobiet w ciąży oraz osób starszych i rekonwalescentów. Jagnięcina ma najmniejszą wśród mięs zawartość cholesterolu, zawiera najwięcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a ponadto zawiera sprzężony kwas linolowy (SKL/CLA) stymulujący układ odpornościowy. Zapewne dlatego owce nie zapadają na choroby nowotworowe. Walory mięsa owczego poprawiają się dzięki żywieniu pastwiskowemu, czyli takiemu jakie prowadzimy na naszych murawach kserotermicznych.
Być może w niedługim czasie doczekamy się regionalnej potrawy „udziec jagnięcy czarnogłówki”, co będzie dodatkową atrakcją Ponidzia.